Airbnb nedir sorusu platformun popülerleşmesiyle birçok kişinin sorduğu bir soru haline geldi. Bu sorunun en kısa yanıtı: Airbnb evlerini kiralamak isteyen ev sahipleri ile genelde kısa süreli ve geçici yer arayan misafirleri buluşturan bir online Pazar yeridir.
Airbnb, kurucularının kendi evlerinde şişme yatakta ilk misafirlerini 2007’de ağırlamalarının ardından bugüne müthiş bir yol katetti. Airbnb’nin yayınladığı son bilgiye göre, Airbnb bugün 220’den fazla ülkede 100 binden fazla şehirde faaliyet gösteriyor ve sitelerinde 7 milyondan fazla ev var.
Bu yazıda Airbnb nedir, nasıl para kazanır ve ev sahipleri ve misafirler için Airbnb kullanmanın avantaj ve dezavantajlarını madde madde anlatacağız.
- Airbnb evlerini kirlamak isteyen ev sahipleri ile genelde kısa süreli ve tatil amaçlı yer arayan misafirleri buluşturan online pazar yeridir.
- Airbnb ev sahiplerine mülklerinden daha rahat bir şekilde normal kiralamadan daha yüksek ve daha esnek gelir sağlamalarını sağlar.
- Misaifrler ise Airbnb ile otellerden daha ucuza kendi evleri gibi çok daha rahat edecekleri alanlarda kalma olanağı bulurlar.
- Airbnb’nin gelirinin büyük çoğunluğu ev sahipler ve misafirlerden aldıkları komisyon üzerinden sağlanır.
- Airbnb Nedir ve Nasıl Çalışır?
- Airbnb'ın Tarihçesi
- Misafirler için Airbnb Nedir?
- Ev Sahipleri için Airbnb Nedir?
- Fiyatlama
- Güvenlik
- Airbnb Nasıl Para Kazanıyor?
- Airbnb'nin Rakipleri Kimlerdir?
- Airbnb'ın Avantajları ve Dezavantajları
- Airbnb'nin Etkileri Nedir?
- Airbnb Otellerden daha mı ucuz?
- Airbnb Ev Sahipleri Nasıl Ödeme Alır?
- Airbnb'de Uzun Vadeli Konaklama Yapabilir misiniz?
- Airbnb'nin İade Politikası Nedir?
Airbnb Nedir ve Nasıl Çalışır?
Airbnb, konaklama sektöründe çığır açtı denebilir. Şirket resmi olarak 2008’de kurulmadan önce, seyahat edenler genellikle başka bir şehre seyahatleri için bir otel odası rezervasyonu yaparlardı. Günümüzde ise, bu kişiler tercihlerini otellerden Airbnb evlerine değiştirmeye başladı.
Airbnb’nin mantelitesi basit: boş bir odası ya da evi olan ev sahiplerini ve ziyaretçileri eşleştirmek. Platformu kullanan ev sahipleri, kiralık evlerini ya da odalarını dünya genelinde milyonlarca insana sunabilirler. Hem ev sahipleri hem de misafirler Airbnb gibi büyük bir şirketin ödemeleri yönetmesi ve diğer destekleri sunması güvencelerine sahipler. Ayrıca Airbnb evleri genellikle otellerin talep ettiğinden daha düşük bir fiyatta ve dışarıda yemek yeme masrafını azaltacak seçenekler sunabiliyor. Böyle olması insanlara nedir bu Airbnb dedirtiyor. Airbnb nedir sorusuna yanıtı açmaya devam edelim.
Airbnb’ın Tarihçesi
2008 yılında, Brian Chesky (şu anki CEO), Nathan Blecharczyk ve Joe Gebbia, Airbnb’yi kurdular. Fikir, kurucu ortaklardan ikisinin San Francisco’daki evlerinde konferansa gelmiş ziyaretçilere şişme yataklar kiralamaya başlamasının ardından filizlendi ve bu nedenle de Airbed & Breakfast adını aldı.
2009 yılında şirket ismi Airbnb oldu ve sunulan hizmetler şişme yatakların ötesine geçerek fazla olan odalar, daireler, tüm evler ve daha fazlasını içerecek şekilde genişledi. Kiralık ev sunulan bölgeler de büyüdü. 2011 yılına gelindiğinde, Airbnb Almanya’da bir ofis açtı ve 2013 yılında Avrupa merkezini Dublin, İrlanda’da kurdu. Ana kurumsal merkezi hala San Francisco’da bulunmaktadır.
ABD ve Avrupa’nın yanı sıra, şirket Avustralya, Asya, Küba ve diğer ülkelerde (toplamda 220’den fazla ülke ve bölge) faaliyettedir.
2020 yılında Airbnb, COVID pandemisi sırasında sağlık çalışanlarını barındırmak için Frontline Stays programını başlattı. Ayrıca, aynı yıl şirket halka arz edildi. Ortak hisseleri Nasdaq borsasında, ABNB sembolü altında işlem görüyor.
Misafirler için Airbnb Nedir?
Airbnb’ın web sitesinde, misafirler kiralık evler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için herhangi bir ilanı tıklayabilirler. Bu bilgiler arasında açıklama, fotoğraflar, giriş ve çıkış saatleri, fiyatlar ve ücretler, ev kuralları, müsaitlik durumu, ev sahibi bilgileri ve daha fazla birçok şey bulunur. Ayrıca, en önemli bilgilerden bir tanesi olan önce bu evde kalmış diğer misafirlerin yorumları okunabilir.
Airbnb kullanmaya başlamak için yapmanız gerekenler:
Airbnb web sitesine gidin. Daha önceden yapmadıysanız bir hesap oluşturun. Kaydolma işlemi biraz zaman alabilir. Telefon numaranızı doğrulamanız ve kimlik belgesi türünden bazı bilgileri yüklemeniz gerekecek. Belirlediğiniz semti ve tarihleri belirtin ve ardından uygun bir yer aramak için ilanları incelemeye başlayın. Aramanızı özelleştirmek için site üzerindeki çeşitli filtreleri kullanabilirsiniz. İstediğiniz konaklamayı bulduğunuzda, rezervasyon yaparak yerinizi ayırtın. Konaklama ücretini ödeyin ve konaklamanızın adresini de içeren rezervasyonunuzla ilgili bildirim alın. Uzun süreli konaklamalar için, başlangıçta bir depozito ödeyeceğiniz ve geri kalanını taksitler halinde ödeyeceğiniz bir ödeme planı düzenlemek mümkün.
Yer seçimi yaparken değerlendirmeleri okumak, doğru konaklama yeri bulmanın önemli bir parçasıdır. Ancak her zaman %100 güvenilir olamayabilirler. Değerlendirmeler bazen aşırı cömert olabilir.
Ev Sahipleri için Airbnb Nedir?
Airbnb ev sahipleri bireysel olarak veya bir şirket olarak faaliyet gösterebilirler. Bir Airbnb ev sahibi olarak, evinizdeki ekstra alanı, örneğin bir yatak odasını kiralayabilirsiniz. Ya da tüm evinizi kiralama seçeneği sunabilirsiniz.
Ev sahipleri kiralamanın belirli yönlerini kontrol ederler, bunlar arasında sunulan servisler ve özel özellikler bulunur. Örneğin, misafirlere havalimanı transferleri, temalı turlar gibi servisler sunabilirsiniz. Ev sahipleri fiyatları, güvenlik depozitolarını, iadeleri, giriş/çıkış saatlerini ve diğer ayrıntıları belirlerler.
Airbnb’de mülkünüzü kiralamak için yapmanız gerekenler:
Öncelikle, mülkünüzün bulunduğu bölgenin kiralama ücretleriniaraştırın. Ücretsiz bir Airbnb hesabı oluşturun. Ardından sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Airbnb Ev Sahibi Olun” seçeneğine tıklayın. Sonra Airbnb Kurulumuna tıklayın. Mülkünüz için çekici ve dikkat çekici bir ilan oluşturun. Potansiyel misafirlere mekanın tam resmini sunan çekici fotoğraflar yardımcı olabilir. İlginç veya yardım gereken bir ilan oluşturmak isterseniz, bölgenizdeki bir “Süper Ev Sahibi Temsilcisi” ile iletişime geçebilirsiniz. Fiyatlandırmayı ayarlayın. Airbnb, bu konuda yardımcı olmak için Yardım Merkezi’nde bir araç sunar.
Her şey tamamlandığında, ilanınızı yayınlayın. İlanınızı yayınladıktan sonra genel ayarlarınızı ve ev kurallarınız gibi belirli öğeleri ekleyebilir veya güncelleyebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için Airbnb Yardım Merkezi’ni kontrol edin.
Fiyatlama
Misafirlerin Airbnb’de bir oda veya diğer alan için ödediği toplam miktar, ev sahibinin fiyatı ve Airbnb’in misafir hizmet ücretini (maksimum% 15) içerir. Ev sahipleri yaklaşık olarak %3’lük bir ücret öderler.
Güvenlik
Airbnb’de, hem misafirleri hem de ev sahiplerini korumaya yönelik kurallar vardır. Örneğin, tehdit, şiddet ve diğer türlerdeki istismarlar tolere edilmez. Tehlikeli hayvanlar, açıklanmayan silahlar veya patlayıcı cihazlar da kabul edilmez.
Ev sahipleri ya da misfirler birbirleini rahatsız ederse ya da güvensizlik hissettirirse rezervasyon tek taraflı olarak reddedilebilir veya iptal edilebilir.
Aircover for Hosts: Airbnb, Ev Sahipleri için bir güvenlik programı sunar. Bu program misafir kimlik doğrulaması, rezervasyon kontrolü, sorumluluk sigortası, hasar sigortası ve 24 saat güvenlik telefon erişimi de dahil olmak üzere “baştan sona koruma” sağlar.
Aircover for Guests: Airbnb misafirlerin her rezervasyonuna bu korumayı ekler. Misafirin kiraladığı evde ciddi bir problem varsa Airbnb misafire benzer bir yer bulmak için yardım eder. Benzer bir ev bulunamaması ya da misafirin tam ücret iadesi istemesi durumunda tam ücret iadesi yapar.
Airbnb Nasıl Para Kazanıyor?
Airbnb’nin iş modeli oldukça karlı bir modeldir. Şirket, Uber, Lyft ve diğerleri gibi, paylaşım ekonomisi olarak adlandırılan şeyi kullanarak, sahip olmadığı mülkü kiralayarak para kazanır.
Bir kişi konaklama rezervasyonu yaptığında, Airbnb bir kesinti yapar. Müşteriler bir eve tıkladıklarında, devam ederlerse tahsil edilecek ücretlerin ayrıntılarını görürler. Bahsedildiği gibi, misafir komisyonları genellikle %15’e kadar ulaşırken, ev sahipleri ise aldıkları tutarın yaklaşık %3’ünü komisyon olarak Airbnb’ye öderler.
Airbnb’nin Rakipleri Kimlerdir?
Airbnb’nin rakipleri arasında Agoda, Booking.com, Expedia, Hopper, Tripadvisor, Trivago ve Vrbo bulunmaktadır. Bazıları, Airbnb’ye benzer hizmetler sunar. Diğerleri ise temel olarak ziyaretçilere ziyaret ettikleri bölgedeki otelleri ve diğer özel konaklamaları bulmalarına yardımcı olan online seyahat acentalarıdır. Airbnb’nin rakipleri bile ilk zamanlarda Airbnb nedir dedirtecek yeniliklerle karşılaştılar. Son zamanlarda bu platformlar arasında rekabet daha da arttı.
Airbnb’ın Avantajları ve Dezavantajları
Airbnb, hem ev sahipleri hem de misafirler için bir çok avantaj sağlar:
- Geniş Seçenekler: Ev sahipleri, misafirleri ağırlamak için tek odalardan ağaç evlere kadar çeşitli mülkleri listeleyebilir, böylece misafirlere çok geniş bir yelpazede seçenekler sunulur.
- Ücretsiz İlanlar: Ev sahipleri, ilan oluştururken herhangi bir ön ödeme yapmadan mülk açıklamaları, fotoğraflar ve kullanıcı profilleri oluşturabilirler.
- Fiyatlandırma Kontrolü: Ev sahipleri, kiralama ücretlerini kendileri belirleme özgürlüğüne sahiptir, böylece gelirlerini maksimize edebilirler.
- Özelleştirilebilir Aramalar: Misafirler, tarih, konum, fiyat, mülk türü, olanaklar ve ev sahibinin diline göre arama kriterlerini özelleştirebilirler.
- Ek Hizmetler: Airbnb, deneyimler ve restoran listeleri sunarak genel misafir deneyimini zenginleştirir.
- Misafir ve Ev Sahibi Koruması: Airbnb, misafir ödemelerini check-in sonrası 24 saat boyunca bekletir ve ev sahipleri için mülk hasarı için 3 milyon dolara kadar kapsama sağlar, finansal güvenlik sunar.
Airbnb’nin Etkileri Nedir?
Airbnb, geleneksel oteller ve diğer konaklama seçeneklerine göre daha ekonomik konaklama bulma yolunu sunarak birçok insan için seyahati daha erişilebilir hale getirmiştir. Bu, destinasyon şehirlerindeki mülk sahiplerine seyahat eden misafirlere mevcut alanlarını kiralayarak gelir elde etme yeni fırsatlar sunmuştur.
Airbnb’nin başarısı, Vrbo ve FlipKey gibi rakiplerinin gerilemesine yol açmıştır. Ayrıca, müşteri davranışı ve/veya yerel seyahatle ilgili işletmelere finansal tehdit konusundaki endişeler nedeniyle kiralama faaliyetlerinin daha fazla düzenlenmesine olan talebi yaratmıştır. Bu, belirli bölgeler içinde seyahat ve turizmi yasaklama veya kısıtlama potansiyeline sahip olabilir.
Bazı oteller, rekabet edebilmek için daha fazla olanak sunma ve oda fiyatlarını düşürme yoluna gitmişlerdir. Ayrıca, birçok otel kendi mekanlarını Airbnb’de listelemeye başlamıştır.
Airbnb kiralama seçeneklerinin artması, bazı daha önce turistik olmayan bölgelerdeki mağazalara ve restoranlara turizm geliri getirmiştir.
Airbnb Otellerden daha mı ucuz?
Airbnb, otellerden daha ucuz olabiliyor. Bunun bir nedeni, bu kiralama sahiplerinin otellerin sahip olduğu personel giderlerine sahip olmamalarıdır.
Airbnb Ev Sahipleri Nasıl Ödeme Alır?
Ev sahipleri, Airbnb’nin hizmet ücretlerini düştükten sonra ödeme alırlar. Genellikle bu, rezervasyonun başlamasından 24 saat sonra olur.
Airbnb’de Uzun Vadeli Konaklama Yapabilir misiniz?
Evet, bazı ev sahipleri bu seçeneği sunar ve hatta indirim yapabilirler.
Ancak misafirler, 28 günden daha uzun süren konaklamaların her ay için peşin ödeme gerektirdiğini ve Airbnb’nin uzun vadeli iptal politikasına tabi olduğunu unutmamalıdır. Bu politika, misafirlerin tam bir geri ödeme alabilmek için check-in’den önce 30 gün bildirimde bulunmaları gerektiğini belirtir. Bu süreyi kaçırırsanız veya konaklamanız sırasında iptal etmek isterseniz, 30 gün veya bir aydan azsa rezervasyonun toplam maliyeti faturalandırılır.
Airbnb’nin İade Politikası Nedir?
Airbnb ev sahipleri kendi iptal politikalarını belirlerler, bu politika ücretsizden çok katıya kadar değişebilir. Bir rezervasyon yapıldığında, misafirler iptal etmeye karar verirse tam veya kısmi bir iade alabilirler. Genellikle iade miktarı, ev sahibinin politikasına ve check-in öncesinde ne kadar zaman kaldığına bağlıdır. Bir misafir rezervasyonlarını iptal etmeye karar verirse, devam ederlerse ne kadar geri alacaklarına dair tam bir ayrıntı listesi sunulur. Ayrıca, check-in’den sonra 24 saat içinde misafirin kısmi bir iade alması da mümkündür.
Yazımızı şu özetle bitirelim: Airbnb, 2007 yılında fazladan bir odada bir şişme yatakla başladı ve bugün 90 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. 25 Eylül 2023’te S&P 500’e eklenmesi şu anki başarılı konumunun bir başka göstergesi oldu. Airbnb, ev sahipleri ve misafirler için daha önce düşünülemeyen çok yeni fırsatlar yarattı.